Mindfulness is voor alle volwassenen die hun kostbare leven voluit willen leven. Het is een open, vriendelijke en opmerkzame aandachtige levenshouding. Of je nu stress ervaart in je werk, turbulentie in je gezin of last hebt van piekeren, slapeloosheid, angstklachten of lichamelijke pijn of als je juist wilt voorkomen dat je klachten krijgt: iedereen is welkom!

In het dagelijks leven zijn we veel bezig met wat er nog allemaal MOET, zou kunnen gebeuren of gebeurd is. We laten ons meeslepen in emoties, piekergedachten en reageren vaak automatisch op wat ons overkomt. Gevoelens door stress, werkdruk, onverwachte veranderingen in je werk, gezin of levensomstandigheden etc. kun je niet voorkomen. We geloven vaak dat als de stressvolle periode voorbij is, je weer tijd en ruimte hebt om jezelf op te laden. Stress houdt misschien even op, maar daarna is er wel weer iets anders waar je stress van krijgt. Want er komen genoeg andere stressvolle momenten en periodes op ons pad. Stress hoort bij het leven!

You can’t stop the waves, but you can learn how to surf

– Jon Kabat Zinn –

Mindfulness betekent simpelweg: doelgericht aandacht geven aan het huidig moment zonder oordeel. Oefenen in bewuste, vriendelijke aandacht voor dit moment, aandacht voor het NU! Tijdens de training leren we onze aandacht te trainen om minder op de automatische piloot te leven. Je wordt je meer bewust hoe je beter met stress, spanning en hectiek kunt omgaan. De stress, spanning en hectiek blijft maar je leert om je minder hierdoor mee te laten slepen en meer bij jezelf te blijven.


Zoek je

  • meer ontspanning ervaren in je lijf en in je hoofd
  • anders leren omgaan met stress, spanning, gepieker, onrust en pijnklachten
  • meer regie over je eigen leven in plaats van geleefd te worden
  • anders leren omgaan met ondermijnende gedachten en patronen
  • meer in contact met jezelf komen en daardoor beter voor jezelf kunnen zorgen
  • meer genieten van het leven in het hier en nu

Inhoud training

De achtweekse training, gebaseerd op Mindfulness Based Stress Reduction (MBSR) en Mindfulness Based Cognitive Therapy (MBCT). We zullen werken met eenvoudige lichaamsoefeningen, meditaties, bewustwordings- en visualisatie-oefeningen.

Thema’s die aan bod komen zijn o.a. de automatische piloot, omgaan met hindernissen, bewust van de adem, aandacht voor stress, emoties toelaten c.q. accepteren, gedachten zijn geen feiten, aandacht voor je houding en stemming, zorgen voor jezelf. Er is veel ruimte voor uitwisseling, maar het proces is individueel binnen een veilige groep.

Je zult meer uit de training halen als je ook thuis oefent, liefst dagelijks. Dit kost ongeveer 20-30 minuten per keer, 6 dagen per week. Daarnaast ontvang je wekelijks een hand-out en te downloaden geluidbestanden om thuis te oefenen. Na de achtste bijeenkomst zal je diverse meditatietechnieken beheersen en zelf kunnen inschatten welke voor jou geschikt zijn om zelfstandig mee door te gaan.


Mogelijkheden

Mindfulness in een groep – kan ook online (2 uur)
De groep bestaat uit 4 tot 8 personen. Tijdens iedere bijeenkomst doorlopen we een verschillend thema, zoals: bewust worden van de automatische piloot, omgaan met onprettige gebeurtenissen, omgaan met stress, negatieve gedachten herkennen etc. Deze training kan ook op afstand online worden gevolgd.

Mindfulness together – kan ook online (1 uur)
Sommige mensen volgen de training liever samen met hun partner, een goede vriend of vriendin, een familielid of een collega. Dit heeft als voordeel dat je kunt oefenen met iemand die je kent en waar je je prettig bij voelt. Deze training kan ook op afstand online worden gevolgd.

Mindfulness individueel – kan ook online (1 uur)
Voor mensen die om verschillende redenen, liever niet in een groep trainen of op korte termijn aan de slag willen. Dit heeft als voordeel dat meer persoonlijke thema’s in de training aan de orde kunnen komen. Deze training kan ook op afstand online worden gevolgd.

(Examen) stress de baas voor pubers (1 uur)
Een (examen)periode is een spannende periode. Zelfs de meest relaxte leerling zal moeten bekennen dat er in twee weken in mei heel veel op het spel staat. De training geeft je handvatten om vol zelfvertrouwen en zonder teveel stress deze periode in te gaan. Tevens is deze training geschikt voor pubers om beter te leren om gaan met stress.