Ieder mens is uniek en wordt geboren met een eigen authentieke Zelf, je ware natuur: de Ziel. Het is je eigen spirituele, onsterfelijke kant die al volmaakt is van zichzelf. Je kunt de Ziel vergelijken met ‘goud dat in gesteente zit’.

Love is a state of Being. Your love is not outside; it is deep within you.
You can never lose it, and it cannot leave you.

– Eckhart Tolle-

Veel mensen leven op het niveau van de persoonlijkheid (ego). Wensen en eisen uit onze opvoeding, sociale omgeving, culturele achtergronden etc. leiden vaak tot aanpassing. Hoe meer we leven naar die aanpassing, hoe verder we verwijderd raken van onze Ziel. We gaan op zoek naar liefde, erkenning, geluk en veiligheid buiten onszelf en raken steeds verder afgescheiden van wie we in werkelijkheid zijn. Om onszelf te beschermen en de daarbij behorende pijn (angst voor afwijzing, zelfafwijzing) niet te willen voelen, ontwikkelen we onze eigen verdedigingsmechanismen in de vorm van (on)bewuste gedrag- en/of rolpatronen. Bijvoorbeeld een harde werker, perfectionist, aanpasser, pleaser e.d. Dit kan zorgen voor veel innerlijke onrust, gevoel van leegte, gevoel geleefd te worden etc.

We are stars wrapped in skin. The light you are seeking has always been within.

– Rumi –

Psychosynthese gaat ervan uit dat de mens naast een lichaam en een persoonlijkheid, óók een Ziel heeft. De Ziel staat in verbinding met zowel je persoonlijkheid als de universele Bron waaruit we zijn ontstaan en waarmee iedereen verbonden is. De Bron staat voor onvoorwaardelijke, universele liefde. Hoe die Bron ervaren of beleefd wordt, is voor iedereen verschillend. Er worden vele beelden en symbolen hiervoor gebruikt. 

A star can’t shine without darkness!

– unknown –

De training Soul-searching gaat de verbinding tussen de persoonlijkheid (ego) en de Ziel nader onderzoeken. De weg om dichterbij de Ziel te komen gaat altijd VIA het hart. Vaak hebben we hier ter bescherming muurtjes omheen gebouwd. Dit zijn ego-lagen, als gevolg van verdedigingsmechanismen. Alleen door het volledig doorvoelen van pijnlijke, beknellende emoties (inclusief je eigen verzet) kun je die muurtjes langzaamaan afbreken. Je maakt je los van je eigen ego-identificaties met je gedachten, gevoelens en je lichaam en je leert vanuit een ‘waarnemer’ hiernaar te kijken. Vanuit de waarnemer kom je dichterbij de essentie van jezelf: een centrum van zuiver bewustzijn én een afspiegeling van je Ziel, die een onmetelijke open ruimte van onvoorwaardelijke liefde is. Je gaat meer leven vanuit innerlijke rust én met meer vriendelijkheid voor jezelf en anderen!!

The wound is the place where the Light enters you.

– Rumi –

Inhoud training

Heb je een mindfulnesstraining en mindfulness met compassie gevolgd én ben je toe aan meer zelfontwikkkeling? De training Soul-searching is een verdiepende training waarbij de volgende vragen aan bod komen:

  • Is intuïtie het kompas van onze Ziel?
  • Wat is een onze Ziel eigenlijk?
  • Bepaalt onze Ziel wie we zijn en welke keuzes we maken?

Tijdens de training werken we met het boek ‘Gevallen in de armen van God’ van Megan Don, dat is gebaseerd op het boek ‘de Innerlijke Burcht’ van Teresa van Avila. Dit boek geeft op een heldere, liefdevolle manier de innerlijke weg naar de Ziel weer, waarbij ik persoonlijk ‘God’ meer zie als de universele Bron waarmee iedereen verbonden is. Daarnaast zullen we werken met eenvoudige meditaties, bewustwording- en visualisatie-oefeningen. Deze oefeningen zijn bedoeld om los te komen van beperkende banden van onze persoonlijkheid om daardoor meer innerlijke rust en persoonlijke vrijheid te ervaren. Ervaring met meditatie is gewenst maar niet strikt noodzakelijk. Voor meer informatie over meditatie verwijs ik naar mijn Mindfulness training.