Ieder mens is uniek en wordt geboren met een eigen authentieke zelf. Het is je eigen spirituele, onsterfelijke kant, je ware natuur, een natuurlijke staat van ‘zijn’ oftewel je Ziel. Je kunt de Ziel vergelijken met goud dat in gesteente zit.

Veel mensen zijn zich niet of nauwelijks bewust van de Ziel en leven alleen op het niveau van de persoonlijkheid (ik), onze persoonlijke identiteit met gedachten en gevoelens. Wensen en eisen uit onze opvoeding, sociale omgeving, culturele achtergronden etc. leiden vaak tot aanpassing. Hoe meer we leven naar die aanpassing, hoe verder we verwijderd raken van onze Ziel. We raken afgescheiden van wie wij werkelijk zijn. We willen de daarbij behorende pijn niet voelen, wat leidt tot allerlei bewuste en onbewuste afweer- en verdedigingsmechanismen. Hierop ontwikkelen we (onbewuste) rolpatronen om onszelf te beschermen (bijv. een pleaser, aanpasser, perfectionist e.d.). Dit kan voor veel innerlijke onrust zorgen, gevoel van leegte of een gevoel geleefd te worden etc.

A star can’t shine without darkness!

– unknown –

Psychosynthese gaat ervan uit dat de mens naast een lichaam en een persoonlijkheid, óók een Ziel heeft. De Ziel staat in verbinding met zowel je persoonlijkheid als de universele bron waaruit we zijn ontstaan en waarmee iedereen verbonden is. De bron waar alle levensenergie uit voortkomt en naar terugkeert. Deze bron staat voor onvoorwaardelijke, universele liefde. Hoe die bron ervaren of beleefd wordt, is voor iedereen verschillend. Er worden vele beelden en symbolen hiervoor gebruikt. 

We are stars wrapped in skin. The light you are seeking has always been within.

– Rumi –

De training Soul-searching gaat de verstoring in de ‘ik-Ziel relatie’ verder onderzoeken. Door oefeningen leer je los te komen van je eigen persoonlijke identificaties. Je hebt gedachten en gevoelens in je leven maar je bent deze gedachten en gevoelens niet! Door deze ervaring ontstaat er ruimte, waarin je meer kunt rusten in een natuurlijke staat van ‘zijn’, dicht bij je Ziel, die een bron van liefde, vrede, eigenwaarde, innerlijk weten, kracht en wil is. Van hieruit kun je met meer vriendelijkheid en compassie omgaan met beklemmende gedachten, gevoelens en emoties.

The soul has been given its own ears to hear things the mind cannot understand

– Rumi –

Inhoud training

Heb je een mindfulnesstraining en compassietraining gevolgd en ben je toe aan meer zelfontwikkkeling? De training Soul-searching is een verdiepende training waarbij de volgende vragen aan bod komen:

  • Is intuïtie het kompas van onze ziel?
  • Wat is een onze ziel eigenlijk?
  • Bepaalt onze ziel wie we zijn en welke keuzes we maken?

Tijdens de training zullen we werken met eenvoudige meditaties, bewustwordings- en visualisatie-oefeningen. Deze zijn bedoeld om los te komen van beperkende banden van onze persoonlijkheid om daardoor meer persoonlijke vrijheid te ervaren. Ervaring met meditatie is gewenst maar niet strikt noodzakelijk. Voor meer informatie over meditatie verwijs ik naar mijn Mindfulness training.